Valgfag

VALGFAGENE gir deg muligheten til å lære noe helt nytt...noe du har hatt lyst til... noe du aldri har hørt om... noe du ikke trodde var særlig spennende... eller noe du kan fra før, men som du aldri får nok av…
Du kan velge to valfag i høstsemesteret og to i vårsemesteret. Noen av fagene er to timer i uka mens andre går over tre timer.

Hvilke valgfag som gjennomføres er avhengig av hvor mange elever som velger de forskjllige fagene.

SNOWBOARD
Dette er et 4 timers fag i grunnleggende snowboard opplæring. 

Brett 1
Til disse timene kommer du som er nybegynner på brett, eller som ønsker å lære deg bedre å svinge. Målet er at du skal lære å mestre brettet. Det innebærer svingteknikk på all slags føre, ta skiheis ( t-krok, stolheis og skålheis), kjøre i slake og bratte bakker, og i terrenget. Og for de tøffeste så hopper vi litt.

Brett 2
Dette for deg som mestrer kjøring på brett og kan svinge bra. Dette faget har stort sett fokus på hopping og railing.. 

Brett 3
Du som velger Brett 3 er allerede dyktig på kjøring og hopping. Undervisningen foregår i blå-parken og rød-parken i Hemsedal. 

Alpint
Moro med alpine ski. Lære grunnleggende ferdigheter. Kunne tilpasse skiteknikken etter terrenget. Litt hopping og kjøring utenfor preparerte løyper.

Utstyr:
Du må ha, eller disponere alpinski og hjelm. 

Jedi Jibbing
Star Wars inspirert jibbing på ski. Grunnleggende triks for nybegynnere og mer avanserte Jedi triks for eksperter. Bruker mest Hemsedal parken.

Off-piste
Vi utforsker alle hemmelige og ikke hemmelige run i Hemsedal, Bus skysser til jorder og fjell i Hallingdal. Vi besøker også Hallingskarvet skisenter i nord. For både ski og brett.

YOGA
Her lærer du grunnleggende yogaøvelser samt enkle pusteteknikker og avspennings/meditasjons øvelser. Dette er yogatimer som passer alle.

Bøllekurs for Jenter
For jenter only! Vi kaster oss ut av komfortsona og bryner oss på spenstige og morsomme utfordringer som klatring, rapellering, pendelhopp, longboarding, isklatring, slak line, trampoline, kampsport og ellers andre sprell.
 
Her får jenter være jenter Vi heier på hverandre og trener på å ikke ta oss selv så høytidlig. Det er et mål i seg selv å le en hel masse av seg selv! Her er det ikke viktig å være god - det viktigste er å ha det gøy sammen.

Livskunst
Her utforsker vi kunsten å finne sin egen vei, leve sitt eget liv. Det gjør vi gjennom ulike tema som elevene selv velger ut. Det kan være tema som; følelser, stress, yoga, underbevissthet, frykt for framtid, negative tanker, venner, drømmer, kjærlighet.

For å gå i dybden i disse temaene bruker vi samtale, skriving, avspenningsøvelser, meditasjon, yoga, lek, dialog, film, stressmestringsverktøy og samarbeidsøvelser.


Målet er å undersøke disse temaene for seg selv og sammen med andre. 

Livsfilosofi
I dette faget undrer vi oss rett og slett over livet. Her er det elevguppa selv som velger tema for timene. Tema som det har vært samtale rundt er for eksempel energi, valg, bevissthet, arv og miljø, selvtillit, konspirasjonsteori, drømmer, utenomjordisk liv osv.

Aromaterapi
Aromaterapi er en mild, men effektiv metode til å hele og styrke kropp og sinn ved hjelp av naturlige oljer fra aromatiske planter, trær og gras.
Vi lærer i praksis hvordan de skal brukes i sammenheng med forskjellige massasjeformer.


Spesielle kostnader:
Utgifter til eteriske oljer kr. 150

Buldring
Vi har Hallingdals fineste buldrerom. I tillegg har vi flotte buldremuligheter ute.

Båtførerprøven
Kurs i Pensum til båtførerprøven på folkehøyskole-vis. Forhåpentlig inspirerende for et båtliv til sommeren. 


Spesielle kostnader:
Eksamen kan tas på skolen og koster 625 kroner.

Grunntrening
Grunntrening - variert trening på høsten med tanke på en lang vinter med masse aktivitet på brett og ski. Styrke, koordinasjon, spenst, utholdenhet, rytme, sykling, lek og masse mer.

Gå på ski
Her har du mulighet til å lære å skøyte og gå klassisk, trene langrenn eller gå tur., det blir også mulighet for å tenne bål og lage den koseligste rasteplass. For alle som vil gå på ski.

Hagan
Starter med sommerrailing 1. uka. Starter i oktober å lage snø og designe årets hagepark.

I bunn og grunn
Vi trener kjernemusklatur med fokus på mage og rygg: de spesielle muskelgruppene som har som formål å sørge for kroppens stabilitet. Perfekt grunntrening med tanke på lang, skadefri og og morsom skisesong.

Løkkehockey
Hovedsakelig spilling av hockey, men også annen lek på skøyter for alle nivåer på Glitre stadion.


Utstyr:
Eleven må ha egne skøyter.

Musikk
Valgfag med sang, band eller andre musikalske innslag. Skolen har øvingsrom og en del instrumenter.

Naturmedisin
Her ser vi på ulike naturmedisinske tradisjoner og gir en ”smakebit” på hva det kan inneholde. Faget er både teoretisk og praktisk rettet. Vi er innom massasje, i hovedsak klassisk massasje, soneterapi, qi-gong, yoga, akupunktur, kinesiologi, homeopati og leker oss litt med energiøvelser for å undre oss litt over hva healing kan være.

Remix  
Skolerevy for alle teaterinteresserte

Reproduksjon og design
Her kan du lære å reparere eller redesigne alt. Ski, hjelm, kjoler bukser, ski sko, alt kan repareres. Vi prøver også på batikk for de som vil det. Du jobber for å bli inspirert til å lage ting du kan være stolt av.

SKATEBOARD
Vi har miniramp og mange fine skatemuligheter i nærmiljøet.

Terrengsykling
Mål: Ha det gøy med sykkel i krevande terreng. Utvikle dine evner på sykkel. Utforske spennande stigar.

Turn og trampett
I dette valgfaget får du grunnleggende turn-opplæring. Dette er timer for deg som aldri har turnet og for deg som har turnet mye. Vi hopper trampett, slår hjul, beveger oss framover, bakover og spinner sidelengs.

Kajakkbygging
Bygg din egen Grønlandskajakk etter egne kroppsmål i tre og linduk. Vi har eget stort verksted på skolen med alt av nødvendig utstyr.

Spesielle kostnader:
Materialer:  ca kr 3500