Friluftsliv Europa
Friluftsliv Europa er for deg som vil ut av klasserommet!
……..og komme deg av sted på tur sammen med gode venner. Vi gjør litt som Askeladden i eventyret, - pakker sekken og drar ut i skogen, opp i fjellet og innover viddene for å se hva som venter oss der inne. Underveis lærer vi oss alt vi trenger for å klare oss ute; orientering, det å kunne kle seg for all slags vær, lage ulike leirplasser, førstehjelp og matlaging på bål og primus.
Tidlig på høsten interrailer vi sørover til Pyreneene. Der venter både klatrekurs og brekurs, og vi vil garantert dra hjemover igjen med mye ny lærdom, gode opplevelser og følelsen av å ha kjent hverandre lenge.
Tilbake i Norge venter kanotur sammen med friluftsliv Norge. Der vil du lære å behandle en kano både på stille vann og i elv. Vi drar også en tur til vestlandet for å seile langs kysten noen dager sammen.
Vinteren kommer til oss litt før jul. Tiden er inne for toppturer, kiteing, snøhule/igloo-turer, hytteturer, stjernekikking, isklatring og mye mere. Vi skal også innover i skogen for å overnatte under en stor gran, lage stort bål og kanskje se på nordlyset på nattehimmelen.
Litt før påske drar vi til Alpene. Sveits, Østerrike eller Italia. Vi finner ut og bestemmer oss sammen. Vi er faste gjester på en turisthytte, og bruker all vår energi på lange bakker og store utsikter. Vi får ferdig middag på kvelden og frokost med nistepakke om morgenen. Luxusliv!
Målet med et slikt opplegg er at du skal kunne lære alt du trenger for å planlegge og gjennomføre store og små turer videre i livet. Både her hjemme i Norge, men også utenlands. Grundig opplæring i basisferdighetene, og godt kjennskap til mange spesialferdigheter er selve grunnlaget. Men kanskje best av alt, - vi kan garantere deg mange uforglemmelige naturopplevelser som vil inspirere til nye eventyr etter at året er over.
Praktisk informasjon
Hvem passer linjen for?
Dette er ikke linjen for verdensmestere. Det betyr at vanlig ok form holder i massevis. Det viktigste du har med deg er lysten til å komme deg ut på tur, og nysjerrigheten på hva som venter der ute.
Friluftsliv - Oppdrag Norge lar deg utforske naturen i Norge på dine egne premisser.
Året er delt opp slik at vi har tre linjedager i uka, utenom fem-seks uker (linjeukene) der vi er på tur hele uka.
Pris for skoleåret 25/26
Pris helårsstudie: kr 146 000,-
Pris halvår høst: kr 70 000,
Pris halvår vinter/vår: kr 72 000,-
Lånekassen gir for skoleåret 24/25: lån på kr 137 907 ,- 60 prosent av denne summen er lån, 40 prosent er lån som blir omgjort til stipend når du får godkjent året ditt på folkehøgskole. For å få omgjort lån til stipend, kan du ikke ha udokumentert fravær som overstiger 10 prosent.
Sammenlignet med et studieår, så er et år på folkehøgskole billigere. Alt dette er inkludert; mat, strøm, internett, husleie, faglige aktiviteter og reiser. På enkelte linjeturer kjøper du selv lunsj.
Oppstart: 24. august/3. januar
Avsluttes: medio mai
Spørsmål?
arne@hallingdalfhs.no
Tlf: 469 16 040
Bli med på store opplevelser med Friluftsliv Norge!
Hva lærer du
- Basisferdigheter (grunnlaget for alt friluftsliv)
- Å kunne kle seg fornuftig i all slags vær.
- Orientering i skog og fjell. Og på vann.
- Lage ulike typer leir, (inkludert snøhule, igloo og snøgrop).
- Førstehjelp på tur.
- Matlagning på bål og primus.
- Spesialferdigheter/kunnskaper
- Klatrekurs.
- Brekurs.
- Kanopadling på vann og i elv.
- Seiling langs kysten av vestlandet.
- Turplanlegging (Norge/utlandet).
- Kiteing.
- Isklatring.
- Skredkurs.
- Friluftslivets verdigrunnlag og filosofi.
- Natursyn og økologi.
Våre forventninger til deg:
Deltagelse og engasjement. Det håper vi du har med deg. Vi krever ingen forkunnskaper om eller erfaring ifra friluftsliv for å kunne søke.
Så skal vi gjøre vårt aller beste for at året her hos oss innfrir alle de forventninger du måtte ha.
Utstyrsliste
Utstyr du må ha til skolestart er følgende:
Klær
- Varmt undertøy, gjerne ull
- Skjorte/genser
- Tykk ullgenser, fleece
- Vind- og vanntett jakke og bukse
- Votter (også vindvotter), lue og skjerf
Fottøy
- Fjellstøvler – kraftige sko som du kan bruke til både vandreturer, breturer og klatring
- Skistøvler til telemark/randonèebindinger. Skistøvlene må egne seg til både gåing og kjøring på ski
Skiutstyr
(kan skaffes etter skolestart)
- Ski til fjellbruk - ski med innsving og uten smørelomme. Litt bredere ski gir stødighet og kjøreglede.
- Skifeller
- Kraftige staver med god trinse
Øvrig utstyr
- Ryggsekk (60 – 80 liter)
- Sovepose (bør tåle minimum 15 minusgrader)
- Liggeunderlag (tykt - til vinterbruk)
- Kraftig snøspade
- Kartmappe og kompass
- Termos, dyp tallerken og turbestikk
- Hodelykt
Hallingdal Folkehøgskule står for fellesutstyr som telt, brennere/kokekar, isøks, stegjern, generelt klatreutstyr til klatring/brevandring, sikringsutstyr til klippe og is, skredutstyr, førstehjelpsutstyr og pulker.
Hvem passer linjen for?
Dette er ikke linjen for verdensmestere. Det betyr at vanlig ok form holder i massevis. Det viktigste du har med deg er lysten til å komme deg ut på tur, og nysjerrigheten på hva som venter der ute.
Lærer
Arne Myksvoll er lærer på Friluftsliv Norge. Han vokste opp i Bergen, og har lang erfaring som friluftslærer på folkehøgskoler i Sogndal og Bømlo i tillegg til Hallingdal Folkehøgskule. Arne er utdannet innen idrett, friluftsliv og naturfag ved høgskolene i Telemark og Sogn og Fjordane og Idrettshøgskolen i Oslo. Friluftslæreren vår er interessert i de fleste former for friluftsliv, men liker aller best å være i vinterfjellet.
Motto: Ut på tur, i pakt med natur!
Dersom du har spørsmål om Friluftsliv Norge, kan du kontakte Arne på arne@hallingdalfhs.no/tlf. 46916040.