Temauke – VALG 2017

 

Hvert år har vi en temauke i mars som handler om valg. Året begynner å nærme seg slutten og elevene våre må starte å tenke på hva de vil gjøre videre i livet. Blir det studier, eller blir det jobb, kanskje litt reising eller kanskje et år som stipendiat? Livet generelt mye om valg. Små valg, store valg, dårlige valg, gode valg, kjipe valg, lette valg osv. Lista er lang. Med denne uka vil vi gjøre elevene våre litt mer bevisst på alle valgene dem tar gjennom en dag.

Vi har proppa denne uka full med alle mulige slags valgøvelser, spennende forelesere og selvfølgelig litt ski og snowboard. På mandag fikk vi besøk av tidligere elev og stipendiat Stina Haugen. Hun har en unik måte å snakke til elevene på og gjør det både morsomt, lærerikt og inspirerende. Foredraget handlet mye om de valgene Stina har gjort i livet sitt, og om verktøyene hun har tatt i bruk for å være den positive jenta hun er. Det var god stemning og mye latter i salen, så vi kan trygt si Stina gjorde en knalljobb.

Etter lunch kjørte Ellen og Kjetil i gang et opplegg som vi har valgt å kalle «varm stol». En øvelse som trimmer smilemusklene skikkelig. Opplegget går ut på å bli delt inn i grupper, så skriver man en liten tekst om hver person og tilslutt får alle høre hva man har skrevet, og det kan være alt fra det som gjør personen spesiell, hva som er positivt ved personen, hva som kan irritere deg eller hva du kommer til å huske personen for. Det er såååå koselig!

 

 

 

 

 

Dag 2 fikk vi selveste eventyrer Samuel Massie på besøk. En energisk, kul, inspirerende og morsom bergenser som allerede på sine 23 år har opplevd mer enn de fleste. For Samuel var folkehøgskole det første skrittet i riktig retning i livet. Når man ser og hører på Samuel er det vanskelig å tro på at han har vært den karen som aldri gadd å gå på skolen, som sov hele dagen, som flørta med rusmidler og hadde minimalt med livsglede. Det er inspirerende å se hvordan et riktig valg kan føre til et annet, og plutselig er du blitt både forfatter, eventyrer, foredragsholder og  programleder.

Etter lunch var det nye valgøvelser i gymsalen å ventet på gjengen. Fra klokka 16 stod lærerne på inne på kjøkkenet for å levere en ekstra digg kveldsmat til elevene. Stipendiatene hadde kakekonkurranse og det ble hele 7 kaker på bordet. Lærerne diska opp med både grønnsaker, chips, guacamole, pesto, dressinger og dipper. Elevene hadde forberedt underholdning og sammen fikk vi til en skikkelig koselig kveld med god mat og drikke og show med det selvsagte temaet valg 😉

 

 

 

 

 

I en uke med mye inneaktiviteter er det godt å få lufta skrotten litt, så stipendiatene stod for skidag i golsbakken med grilling, chineese downhill, railjam og premieutdeling. Det blei en flotters dag for alle mann alle!

 

 

 

 

 

Plutselig var det torsdag og nye valg å stå ovenfor. Elevene gikk en runde rundt på skolen og fikk forskjellige oppgaver. Alt fra å gå på kull til å trille terning for å få en utfordring. Etter en liten nistepause hadde lærere og stipper rigga til med hundrevis av magasiner og litt klipp og lim. Alle skulle lage hver sitt «vision board». Her klipper og limer man inn det man vil fremtiden skal inneholde og lager et inspirerende veggpryd som du kan kikke på hver gang du står opp av senga og skal gripe en ny dag. De blir alltid like freshe og kule.

 

 

 

På fredag fikk vi besøk av 3 fine folk fra yogaprosjektene til Alexander Medin. Albin og Tommy fra «Gangsteryoga» og Siv fra «Back in the ring». Både Tommy og Albin har sittet i Ila fengsel og ble introdusert for det som skulle forandre livene deres, nemlig yoga. Siv, som har vært heroinmisbruker i 27 år, bestemte seg for å bli med på en av Alexanders yogatimer og det reddet nok livet hennes. I dag studerer alle 3 for å bli yogalærere på Nøsen Yoga Retreat Senter i Hemsedal. Vi fikk en deilig yogatime på starten av dagen, og avsluttet med å få høre historien om deres valg her i livet, om hvordan de endte opp der de gjorde og hvordan de kom seg tilbake til livet. Det står stor respekt av hva disse 3 fine folka har klart.

 

 

Uka ble avslutta på verdig vis med en avslutningsermoni i regi av stippene med både filmsnutt, sang og dans med fremtid og valg som tema. Elevene skrev også et fremtidsbrev til seg selv som de skal få åpne om 10 år. Brevene blir arkivert på skolen fram til 10 års reunion for skagakullet 2016/17. Spennende!!

 

Tusen takk til lærere, elever og foredragsholdere for en superbra uke!

Comments are closed.