«Oppdrag Norge»

Kunne du tenke deg å være med på en skikkelig utforsking av Norge ett år? Fra Svalbard i nord til sørlandet i syd og fra Femundsmarka i øst til havgapet i vest. Inn i skogene, opp på toppene, over breene og nedover elevene og fjellsidene?

Oppdrag Norge er til for nettopp dette. Vi bruker all tiden vår på å være i naturen – både her i Hallingdal selvsagt, men også rundtomkring i hele landet etterhvert. Om nettene sover vi der det er mulig; i telt eller hytter, under kanoene og i gapahuk eller kanskje bare i soveposene under en høy himmel. Noen netter sover vi ikke i det hele tatt fordi stjernehimmelen må utforskes med teleskop og kikkerter. (Da tar vi det rolig neste dag). Når vinteren kommer uti november, dukker det opp nye muligheter såsom snøhule og igloo.

Oppdrag Norge drives demokratisk. Det betyr bl.a. at du kan komme hit med drømmeturen din og få mulighet til å gjennomføre den hvis du får oss andre med på at det ville være kjempelurt. Da drar vi dit og lever ut drømmen.

Et folkehøyskoleår består naturlig nok av flest „vanlige“ uker. I en slik uke har vi muligheter til ulike dagsopplegg eller turer med en eller to overnattinger. Det kan f.eks. være fisketur på Hardangervidda, skogstur i Vassfaret, kanopadling på Hallingdalselva, bretur i Jotunheimen eller kitetur på Hemsedasfjellet. Alt dette - og mye annet - er innenfor vårt nærområde en time eller to unna skolen.

Seks ganger i løpet av skoleåret drar vi på "Oppdrag Norge"- tur. Da tar vi med oss erfaringer og utstyr og drar på ukesturer rundtomkring i Norge. Reisemål og planer skal vi lage sammen - planlegging og forberedelser er viktige deler av turene, men noen eksempler kan jo være fjelltur/klatring i Lofoten, bretur på Svartisen, kanotur på Femunden, toppturuke i Jotunheimen eller kitesamling på Hardangervidda. Uendelig mange andre muligheter finnes selvsagt også.

Vi legger vekt på å reise så miljøvennlig som mulig. Det betyr at vi stort sett bruker toget der det er mulig. Er det ikke mulig, benytter vi vanlig rutebuss eller en av skolens minibusser.

Dette er ikke linjen for verdensmestere eller alle som tror de er det. Det holder i lange baner med alminnelig god form. Det er heller ikke nødvendig med forkunnskaper eller erfaring med friluftsliv fra før. Året er lagt opp slik at alt vi trenger for å gjennomføre de lengre turene lærer vi oss i de vanlige ukene innimellom. Er du blank på orientering eller aldri har padlet kano eller fyrt opp et bål, - så øver vi på det til vi har litt peiling før det blir alvor. Verre er det ikke.

Altså – mye turliv på denne linja naturlig nok. Men iblant trenger vi kanskje en turpause. Da kan du bruke vårt store utstyrsrom/verksted til å lage smått og stort om du vil. Kanskje du vil designe og lage ditt eget fjelltelt? Eller bygge din egen eskimokajakk? Eller hva med å sy sin egen fjellanorakk? Ikke så vanskelig som mange vil ha det til. Mindre eksempler kan være innerpose til soveposen din, kartmappe eller dagstursekk.

 

STUDIETUR Dette er "Oppdrag Norge"-turene våre (se over) og avrundes  med en nydelig midnattsolekspedisjon til Svalbard etter påske.

SPESIELLE KOSTNADER
Linjekostnad kr 25.500,-

STARTDATO
27.08.17
SLUTTDATO
15.05.18
KURSTYPE
Helårs

Arne Myksvoll

Linjelærer


Arne er vår friluftsentusiast og altmuligmann. Han har vært tilknyttet skolen siden 1992 og er i dag ansvarlig for friluftslivlinjen og kajakkbygging valgfag.

Han har tidligere vært tilknyttet både Sogndal og Bømlo folkehøgskule og har hovedfag i friluftsliv fra Høgskolen i Telemark

UNDERVISNINGEN

Dette er en utelinje som bruker all disponibel tid utendørs. Vanlig klasseromsundervisning blir det lite av, men noe planlegging og forberedelser tar vi selvsagt på skolen. Vi har også en real tømmergapahuk ikke langt unna skolen som egner seg godt til ute-klasserom.

TOPPTUR
BREKURS
KLATRING/BULDRING
KANOPADLING
SKI & BRETT
SNØ & SKRED
SNØHULE/IGLOO